Followers

Thursday, July 12, 2012

Petua Hilang Jerawat ! Di Jamin !


Assalamualaikum :)
Hai hai. Heee~

Ini bukan nak promote ape ape produk. Saye pun belum lagi dapat peluang jadi duta mane mane produk. Tapi ini boleh dikatakan macam pengalaman lah.

So ade ramai sangat sangat orang tanye saye.

“Ape saye pakai?”
“Macammane jerawat boleh dah tak de?”

Pada sesiapa yang belum pernah jumpe saye. Meh kasi tunjuk sikit muke sebelum ni.


Nampak tak binatang binatang yang timbul timbul tu?
Okeh. Hodoh kan?
Tau. Tak yah pertekan kan isu tu dah boleh?

Anyway. Sekarang punye muke plak.




Sangat sangat banyak kurang. Eh tak tak. Saye tak edit pun. Tak pandai pun nak edit gamba bagi jerawat hilang ni. 
Anyway. Nampak tak perbezaan?
No make up. Just bedak Johnson's Baby.
Tak nampak suke hati komelahh.

Well kepada yang bertanye tu. Dalam post kali ni saye bagitau okeng :)

Untuk pencuci muke, saye pakai SEBAMED TEENAGE CLEANSER.


Well. Saye dah try due due. Yang buku dah. Yang foam pun dah.

Honestly saye prefer yang foam. Sebab saye rase lebih hygienic lah. Tapi sabun buku tu pun okey.
Untuk yang foam tu. Die bukan keluar macam air macam kebanyakkan sabun.
Die akan keluar dalam bentuk buih buih halus. Dan korang tak payah tekan lah bagi penuh tampak tangan. Cukup lah besar sepuluh sen.

Ape yang saye dapati lepas pakai sabun ni. Minyak kat muke memang hilang. And die punye material pun sangat lembut. So muke korang pun akan rase halus mulus. WALAUPUN KULIT TENGAH BANYAK PARUT.

Korang akan rase yang parut korang tu kering. Even kalau ade jerawat nak tumbuh pun die macam tak jadi tumbuh and die susut kalau korang rajin basuh muke pakai sabun ni.

Macam saye. Saye sabun muke tiap kali saye amek air wudhuk. So macam 5 kali sehari.
Jangan risau. Sebabkan PH LEVEL DIE CUME 5.5. Dimana kulit baby pun boleh kene. So memang tak bahaye banyak kali pun.

Then untuk ubat jerawat plak. Saye pakai SEBAMED punye ubat jerawat jugak. Pun sebab PH Value die tak tinggi, so saye berani pakai.



Dulu saye pernah cube OXY. Memang jerawat kering. Tapi parut tu akan jadi hitam and obvious bebenor. Lagipun oxy, chemical die terlalu lah tinggi. So memang tak elok untuk kulit. Kalau korang dah biase pakai oxy, nanti sampai satu mase kulit korang akan immune dengan ubat tu, lepas tu korang nak pakai ubat laen dah tak boleh dah.

Tapi lepas beberape ketike. Sy dah tak pakai ubat jerawat dah. Sy just basuh muke je. Sebab jerawat sume tak jadi nak tumbuh. So sy malas nak pakai. Ubatnye pun belum habis.

Sape yang nak? Saye boleh bagi. Huhu.

Kemudian untuk scrub plak. Saye pakai EVERSOFT APRICOT. 



Saye survey survey scrub yang paling lemBut. And found out ni lah yang paling lembut. Tapi saye tak pakai lah hari hari macam pencuci muke tu.

Saye cume pakai lepas habis shooting je. Sebab nak bagi tanggal sume makeup makeup yang dok ade kat liang liang tu.

Ouh ye. Untuk hilangkan makeup kat muke plak. Saye tak de pun pakai makeup remover yang mahal mahal tu. Saye just pakai JOHNSON BABY OIL.

Tapi itu dulu lah. Sekarang disebabkan tahap kemalasan yang melampau. Saye pakai baby wiper je. Effect die same je. Makeup tetap akan tanggal. And korang tak perlu risau lah tentang kandungan chemical.

Untuk toner plak. Saya pakai ini bende.




Lagi ape eh? Ouh.  



Untuk mask. Saye pakai yang ini.


Nama die CHARCOAL MASK. Buat daripada arang kot.

Kalau nak tau macammane nak pakai. Boleh lah pegi blog owner die. 
Tekan.SINI!!

Well bukan lah nak cakap lebih. Tapi saye baru pakai malam tadi. And harini hidung licin. Tak de biji biji. Tapi saye baru pakai sekali. Tunggu lah sepas sebulan saye cite lah perkembangan pakai mask ni.


APA YANG ANDA TAK DIGALAKKAN PAKAI !!!!

Pertama sekali. Pada orang yang ade banyak sangat jerawat. Macam saye dulu.
Tolong lahhhhh jangan sesekali pakai pencuci muke ke ape ke yang untuk putihkan kulit.
Sebab chemical dalam pemutihan kulit ni akan buat korang punye muke lagi naik jerawat.

Saya memang sangat serikk !!


JANGAN PAKAI CREAM!
Day ke night ke middle ke ape ke. JANGAN!
Akan buat kulit muke korang berminyak dan lagi tambah jerawat jugak.

JANGAN PAKAI TISU MUKE YANG LAP MINYAK KAT MUKE KORANG!
JANGAN JANGAN JANGAN.

Sebab ia sebenarnye akan buat korang punye liang kat muke tu lagi besar. Hence lagi banyak kotoran boleh masuk. Hence lagi banyak jerawat.

 ITU LAH SAJE KISAHNYE :)

Selamat lah mencube. 


PEACE OUT.

Assalamualaikum~
MWAHH ! :*

74 comments:

  1. assalammualaikum. berkesan sampai skrg ke? and sebamed clear face tu dapatkan dari farmasi ke ?? parut jerawat hilang tak?? thanks :)

    ReplyDelete
  2. wasalam . memang hilang dear . sampai sekarang pun . muke sy alhamdulillah dah tak de jerawat . boleh dapat kat watson, ke guardian ke . atau mane mane farmasi ade jual . :) nanti i up post muke i now ok :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum, sy ade mslh jerawat lbh krg mcm gmbr awk dulu.. kelmarin sy ade beli sebamed clear face starter kit.. sy pakai 1set yg ade pencuci, toner n gel.. then klu ade jerawat yg nk tumbuh sy akan buh ubat jerawat Benzac Ac 5%.. pd pendpt awk, awk rase sy patot pakai 1 set or juz pakai pencuci n buh ubat jerawat jer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam . maaf sangat sangat lambat balas hah . bz memanjang . jadi ni baru ade mase nak reply . saye ni jenis sangat malas nak jage muke . toner tu memang saye tak pakai pun . gel tu pun saye pakai tak habis . huhu . mungkin kalau awak pakai satu set lagi cepat kot kesan nye . tapi saye pakai pencuci muke je . alhamdulillah berkesan jugak . :)

      Delete
    2. x per awk.. hehe.. thanks coz sudi bls.. klu cam tu sy pakai pencuci jer la kan.. x yah pakai toner.. sy pakai toner coz terbaca review yg klu kite cuci muka x pakai toner lag byk jerawat naik coz pori2 kite terbuka pas cuci muka.. skrg da sebln sy pakai sebamed.. Alhamdulillah ade perubahan.. w;pun ade jgk la jerawat 1-2 yg naik.. x tau np? mungkin toner sebamed x sesuai kot ngan kulit sy..

      Delete
    3. alhamdulillah kalau ade perubahan . herm . sebamed ni die tak tunjukkan kesan yang cepat . take note . bende yang tunjukkan kesan yang cepat tu sebenarnye tak bagus untuk kulit . sebab banyak chemical . so kalau die bagus sekarang . it will sure give you side effect . ambil mase . jangan risau . lama kelamaan insyaallah jadi clear dahh . kire penantian yang berbaloi lahh :) ouhh . muke saye yang sekarang dah tengok ? kalau belum tengok . boleh lah tengok kat sini :)

      http://aynayobpunyebelog.blogspot.com/2012/11/sambil-menyelam-minum-air.html

      so as you see my previous muke . yang cenggitu . it became better . so harap bende yang same jugak untuk awak dear :)

      Delete
    4. tq awk.. sy hrp pasnie muke sy akan jd mcm wajah awk yg terbaru.. sgt amazing!! sy akan teroskan pakai sebamed pas dgr nasihat awk.. mungkin ngan kulit sy lmbt nk nmpk kesan penggunaan sebamed.. jerawat kecik2 tu ade lag yg tumbuh kt dagu n dahi sy.. *sedih*(-_-)skrg sy cuci muka da x pakai toner n gel sebamed.. juz bile ade jerawat pas cuci muke sy akan sapu ubat jerawat kt tmpt yg ade jerawat jer.. alhamdulillah ade jerawat yg x jd tumbuh.. juz jerawat kecik2 jer la.. ade la skrg dlm 4-5 biji! huhu.. tiap kali sblm ambk wuduk klu cuci pakai sebamed sbyk 5kali bole kan awk? n time awk pakai sebamed bp lame tempoh nk dpt kulit mcm wajah awk yg skrg? sy sgt2 tertarik!! ^_^

      Delete
    5. herm . betul betul cear tu dalam 3 bulan . tapi nrmal lah bile period tu kuar jerawat 1 2 . tapi not as many macam selalu . itu yang buat you fel so good nanti . ouh and boleh pakai 5 kali sehari . then bile jerawat dah kurang . boleh lah kurngkan penggunaan :)

      Delete
  4. Assalamualaikum. Saya ada masalah jerawat,lebih kurang macam muka awak yang Before tu lah. Hahaha. Saya baru plan nak beli Sebamed tu esok, so I need your suggestion because according to your words,this product sounds reliable. Jadi,yang Sebamed tu saya kena beli Sabun,Foam dan Ubat jerawat tu je lah kan? Yang moisturizer,toner bagai tu tak payah kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. well kalau awak beli foam tu tak yah beli sabun buku . my advice . beli foam tu . sebab lebih hygenic. untuk toner dan moisterizer tu tak perlu pun tak pe . sebab saye tak pakai pun . sekarang pun sye hanya pakai pencuci muke je . tu pun 2 kali je sehari . kalau awak nak pakai toner yang awak dah sedie ade pun boleh jugak . tak de masalah insyaalah . selamat mencube :)

      Delete
  5. assalamualaikum... akak
    sebamed tu mhl x ? brpe ringgit ea pencuci n ubt jerawat sebamed??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pencuci tu 25 ke 26 ringgit . ubat tu tak ingat lahh . sebab dah lame sangat tak beli . tapi harga paling murh so far saye tengok kat watson .

      Delete
  6. Salam..kalau pakai sabun die je utk cuci muka boleh? means xperlu pakai scrub ke mask ke segala bende tu...sbb saya pemalas tahap melampau..takat cuci muka boleh la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh . sekaran saye dah tak pakai segala bende tu dah . saye hanya pakai pencuc muke sahaje :) saye pun same jugak pemalas nak jage muke . uhuhu .

      Delete
  7. salam.sy pun ada msalah mcm muka awk sblm ni.. mcm2 produk dh sy pakai..dr murah ke mhl tp xde yg brthn pun sbb muka ttp dtumbuhi jerwt n parut, segala2nya kat muka ni.. sy baru start pakai sebamed ni semalm.. pakai sabun buku ngn gel tu je. dulu awk dlm tempoh perwatan ni ada pakai apa2 x nak touch up kat muka.. mcm bedak compaq ke..atau biarkn je muka kosong mcm tu di siang hari kalo nk kuar pegi mana2? boleh bg tips lain utk muka msalah minyk n jerwt ni...jelous tgk muka awk skrg..hrp produk ni brkesan utk sy..tq:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. well . sy pakai jugak foundation dulu mase mule penuh jerawat batu . ye la . malu lah kalau nak keluar biar muke gitu . insyaallah boleh . dulu mase muke penuh jerwat . mule saye basuh muke . then saye akan letak toner . lepas tu biar muke dalam 3 minit macam tu . baru saye tutup jerawat dengan concealer . lepas tu foundation . lepas tu compaq powder so far yang saye pakai tu sume silky girl except for toner syae pakai balqis. bile dah balik . saye akan cepat cepat tangglkan makeup pakai wet tissue . kalau rajin saye pakai baby oil . lepas tu saye akan basuh muke sekali pakai sabun sebamed. lepas tu scrub . sabun lagi . pastu scrub lagi sekali . then kalau rajin saye pakai mask . macam tu lah dulu hari hari . tapi tak lme lepas tu . saye dah tak pakai dah sume tu . pakai bedak je . anyway . untuk parut saye pakai hiruscar gel . saye tak pasti same ada untuk kulit muke awak sesuai atau tidak . tapi kulit muke saye okey . yang penting . segala jangan yang ade dekat post saye ni sile ikut lah . harap sangat awak pun akan okey kulit muke nye :) jangan risau . insyaallah semua akan okey .

      Delete
  8. salam.. muka sy mcm muka awk sblm ni.. tp lbh truk lg kot.mcm2 dh produk sy pakai.. huhu..smlm baru strt guna sabun buku n gel sebamed tu.. awk rasa ckup x tu utk skin care sy nk rawat muka sy skrg? sy nk tny, kalo nk pakai bdk compaq ke, xpe ke kalo disiang hari atau xpyh pakai ape2?? need u help...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai sebamed. then jangan pakai ape ape produk laen kat muke. until muke dah oke. bile dah oke. then only baru pakai oke. sebab compaq ni ade chemical. let sebamed neutralized all the chmical dulu oke.

      Delete
  9. dear... puas saya cari kat watson, guardian & vitacare untul sebamed antibacterial clensing foam nie.. tp x ada la... mana nak cari ni dear??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouhh . dekat kajang ni ade je kat guardian kat watson pun ade . dah try tanye sales person tu ?

      Delete
  10. eversoft punye produk tak bgus utk kesihatan kulit. semua pembersih muka eversoft, ada bhn kimia yg bahaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for the notation . nasib baek dah lame berent pakai

      Delete
  11. Dear, sorry nk tnye. foam tu sesuai tu sume ke? I meandia tulis tuk teenage tu. I dh lebih sgt2 dr teenage ni.senang kt dh tua la

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sayang . ph 5.5 . sesuai untuk semua jenis kulit :)

      Delete
  12. saya pun dah berenti pkai OXY . Kawan saya pakai . xtau la dia selesa pakai ke tak . ah ! dia pun , setiap hari kat sekolah dia ade bwk apetah bende tu , kalau kita lap minyak , nmpak minyak kat kertas biru tu . lpas tu , dia lap lagi . saya nak bagi amaran tp tgk dia selesa pakai . saya x jadi nk halang . ==

    ReplyDelete
    Replies
    1. herm kalau awak tak leh nak tegur . awak tetap lah jangan pakai ! oke :)

      Delete
  13. Sis, npe x bole bukak pun gambar after using bnda2 tu. . Nk tengok :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat ? ntah ehh . saye pun tak tau knape . saye bukak boleh .

      Delete
  14. Replies
    1. tak mahalu pun . dekat watson dalam 27 ringgit je last time i checked. :) tapi berbaloi sebab boleh pakai lame .

      Delete
  15. Kenape takleh tgk pic after guna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saye pun tak pasti kenapa . ramai jugak yang komplain tak dapat tengok gamba selepas . tapi ade kat post saye sambil menyelam minum air jugak . cube tengok kalau boleh .

      Delete
  16. Assalamualaikum..
    Saya nak tanya, kalau untuk kulit muka yg berminyak sebamed apa yang sesuai ye?
    Lagi 1, harga produk sebamed ni mahal tak?
    Thanks ye :)

    Hope boleh reply kat email saya di sini nurfatinliyana88@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mahal sebab die lambat habis . macam pencuci biase je . sebamed teenage cleanser yg saye pakai :)

      Delete
  17. salam awak, boleh tak post dekat sy gmbr after? sbb sy da click byk kali, xdpt jugak tgk :) http://www.facebook.com/kaboi.busuk

    tq :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear . i dah update gamba baru kat post ni. boleh try tengok balik gamba baru yang i update dalam post ni oke :)

      Delete
  18. kalau macam ada bijik-bijik putih tu nak pakai sebamed ni boleh ke ?

    ReplyDelete
  19. Salam, nak tanya ni. Saya baru je beli produk sebamed ni. Saya cuma beli sebamed teenage cleanser, sebamed teenage care gel, dgn sebamed teenage apt cream. Saya cuma tak beli toner dia sbb ada org ckp klau kulit muka berjerawat tak elok pakai toner. Kulit muka saya ni penuh dengan jerawat pasir. Tak apa ke kalau tak pakai toner ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. to be honest. saya pun tak pakai toner. so far so good. :)

      Delete
  20. awalnye akak pakai yg buku berape lama ?
    kok bise akak cakap yg foam lebih hygenis ?
    bagus nya yg mane akak ?
    confused -___-

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai satu buku tu habis. tak pasti berapa lame. foam lebih hygenis sebab kalau pakai buku, sabun tu lepas dah pegang dengan tangan, dah mudah terdedah pada bacteria. kalau foam, die berada dalam botol dan lebihan tak kene pada tangan lagi, jadi tak mudah untuk ada bacteria. bagusnya yang Foam

      Delete
  21. saya nak tanya pencuci muka 2 berkesan ker....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat berkesan untuk saye. saye pernah cube tuka dengan pencuci muke laen. kulit saye teruk balik. then sy tuka balik sebamed baru oke balik

      Delete
  22. Boley hilangkan parut jerawat x?

    ReplyDelete
  23. Boley hilangkan parut jerawat x?

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum..erm nak tanye ni..produk sebamed yg akak pakai tu, berapa ye harganya dan mmg akk guna 2 produk sebamed tu je untuk muka akk? last skali, produk eversoft tu mmg berkesan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. it work really really well on my skin. and i have a major sensitive skin issues. so i strongly suggest this. :)

      Delete
  25. Kalu kulit kering bagus tak kalau guna sebamed nie

    ReplyDelete
  26. Kalu kulit kering bagus tak kalau guna sebamed nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. it is for sensitive skin. tapi kulit biase pun boleh gune. but my suggestion kalau masalah kulit kering ni. the best product. is vaseline

      Delete
  27. thanks for da advice. i'll try!

    ReplyDelete
  28. yg tentang JANGAN or pkara2 larangan tu I mmg stuju sgt la..

    ReplyDelete
  29. kalau kulit kering tu not sure lah . tapi saye rase there's not suppose to be any problem sebab sebamed ni untuk kulit sensitif. just if let say your skin turn up to be too dry later on. i would suggest you to apply vaseline on your skin.

    ReplyDelete
  30. salam. sorry nak tanya. i've been searching antibacterial foam merata tempat tak jumpa. at the end, i terpaksa beli teenage cleansing liquid punya. function dia sama ke? apa beza foam dgn liquid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade liquid eh ? Ke liquid tu foam jugak? cube tengok bile tekan. foam yang keluar kan?

      Delete
  31. Assalamualailum.
    Saya baru nk try product nie but td pergi farmasi org tu bg sebamed "liquid face n body wash" does it function same as yours?
    Knp yg foam tu da xde ea?
    ╥﹏╥huwaa. Was was pulak nk pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. die oke je bagi saya. cume kesan die lebih lambat lah berbanding dengan facial foam seba med tu. bez die tekstur die. selalu tenpat yang kompem ade kat watsons atau guardian. cube try tengok kat situ ok :)

      Delete
  32. assalamuakaikum. saya nak tanya, charcoral mask tu sesuai ke dengan usia saya sekarang? saya 15 tahun. & sekarang saya pakai pencuci muka seba med tu, tapi yang sabun. tapi awak lebih prefer yang foem, boleh saya tanya kenapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah boleh dear sebab charcoal mask tu untuk tari nasi dalam kulit and kotorang kotorang yang ade dalam pori . saye prefer foam sebab foam lebih hygenic . sebab kalau sabun buku die terdedah dekat bacteria lebih sebab kite sapu kat tangan kite then biarkan die dalam toilet kan . kalao foam die dalam botol . and lebihan nye tak kene kat tangan .

      Delete
    2. okay tq for da advice sis! :)

      Delete
  33. assalamualaikum kak. saya nak tanya, apa beza "antibacterial cleansing foam" dengan "cleansing foam"? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti lah dear . tu sebamed punye product ke ?

      Delete
  34. Assalamualaikum...

    Jemput lah jenguk ke blog saya untuk melihat testimoni Set kecantikan Shaklee di https://daisyrose88.blogspot.com
    Saya ada menjual Set Kecantikan Shaklee yang terbukti selamat, yakin dan berkesan.. Atau boleh pm/sms/whatsapp saya di 019-5643112..(^_^)

    ReplyDelete
  35. Salam... nk tanya brapa harga sume sebamed yg awak pakai tu erk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. it depends darling kat mane you beli. but range die from 25 to 29. never more than that.

      Delete
  36. like sangat artikel ni. Tapi nak rawat jerawat kadang kadang kena rawat dalaman dulu. Sebab ada sesetengah orang jerawat tu berpunca dari toxin atau pemakanan kita juga. Tu pasal yang tak hilang hilang tu,
    Jom baca perkongsian saya juga,

    http://carisetbersalin.blogspot.com/2014/06/kenapa-jerawat-saya-tak-mau-hilang-

    ReplyDelete
    Replies
    1. that is very true :) will talk about this nanti :) tq

      Delete